20 Şubat 2013 Çarşamba

İNŞAAT DEMİRLERİ


 Nervürlü İnşaat Demiri Genel Bilgi
  Direnci yüksek, üzerinde çıkıntılar yer alan, dişli demir çubuk * İnşaatın, statik yükü veya dinamik yükü göz önünde tutulan en önemli noktası inşaat çeliğinin akma dayanıklılığıdır. Aynca,son zamanlarda kullanılan demirin uzaması ve çekme dayanımı da göz önünde bulundurulmaktadır.




ANALİZ DERECELERİ
* Çekme -Akma Dayanıklılığı
* Kaynak tutma decesi
* Uzama özelliği
* Esneklik özelliği

 Nervürlü demirinde bulunan Mangan (Mn)ve Karbon (C) oranlarının artırmanın ve sıcak soğuk işlemlerin üretilen demirin kalitesine etkileri;

* Demir içinde bulunan karbon miktannın artması, dayanıklılığı iyi yönde etkilerken, kaynak tutma özelliğini zıt yönde etkilemekte ve demiri kınlganlaşmaktadır.
* İnşaat demiri üretim standardında, demir içinde bulunan karbon oranının % 25 den az olması gerekmektedir.
* Kaynaklanabilirlik özelliği özellikle prefabrik yapılann üretiminde öne çıkmaktadır. Aynca yüksek karbon oranı, demirde gevrekliğe neden olacağından, demir imalat aşamasında kıvnlmave bükülmelerde, çatlayacak ve/veya lanlacaktır.
* Nervürlü inşaat demiri esnekliği Manganın dışında, Nb, Va, Vo.vb. alaşım elementleri kullanarak sağlanmaktadır.
* İnşaat demiri kalitesini arttırmanın bir yolu da, sıcak haddelenmiş nervürlü inşaat demirine daha sonradan burma, çekme gibi soğuk işlemler uygulamaktır. İşlenmesinde, üretim zamanını düşüren bu yöntemler, fazladan bir işlem olması nedeniyle maliyeti arttırmaktadır.
* Kontrollü sulu soğutma sistemi ile, sıcak haddelenen inşaat demirinin, üretimden çıktıktan hemen sonra su vermek ve daha sonrasında iç ısısı ile temperiemektir. Kontrollü su soğutma yönteminde, sıcak haddelenen inşaat demiri tezgah hattından çıktıktan hemen sonra, özel dizayn edilmiş su verme ünitesine girmektedir. Ünite içinde, hızlı bir soğumaya maruz kalan inşaat demiri dışında, kalınlığı su verme süresine bağlı olarak değişen, martenzit bir kabuk oluşur.
* Martenzit küçük tanecikli bir yapıya sahiptir.Çok serttir ancak kınlgan bir yapıya sahiptir. Isıl işleme tabi tutulması gerekmektedir. 


Nervürlü İnşaat Demiri / AĞIRLIK CETVELİ


Nervürlü İnşaat Demiri / Büküm Şekli




Nervürlü İnşaat Demiri / Büküm Mandrel Çapları 




















 

13 Şubat 2013 Çarşamba

ÇATI KAPLAMA



















Çatılarda Mantolama


Çatı arasında yürünmesi gerektiğinde, ahşap kadronlar üzerine kalaslarla yürüme yolu inşa edilmelidir. Yalıtım malzemesi eğer yüke maruz kalacak ise şilte tipi ürünler yerine levha formunda sert mantolama malzemeleri kullanılmalıdır. Uygulama yapılacak çatı döşemesinin üstü, toz, kir harç artıklarından temizlenerek veya döşeme betonu üzerine mala perdahlı ince şap uygulaması yapılarak, düzgün bir zemin temin edilir. Düzgün yüzey üzerine yoguşma tahkikinin sonuçlarına göre buhar dengeleyici serilir ve kalınlığı TS 825 “Binalarda Mantolama Kuralları Standardı”na göre belirlenmiş mantolama malzemeleri döşenir. Mantolama malzemesinin üzerine ayırıcı tabaka yerleştirilerek, yüksek dozlu şap uygulaması yapılarak detay tamamlanır. Şap uygulamasının üstüne tercihe bağlı olarak herhangi bir kaplama yapılabilir. Bu detayda havalandırma hayati öneme sahiptir. Yalıtım malzemesinden geçen su buharı yapılan havalandırma boşlugu ile atmosfere atılmalıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar: TUTKUN İNŞAAT FARKIYLA...
• Mantolama çati arasinda, betonarme döşeme üzerine uygulanır.
 Çatı ve Mantolama arasında havalandırma sağlanmalıdır.
• Mevcut binalarda uygulanabilir. Çatı arasında mevcut mantolama / ısı yalıtımıyenilenirken veya teras çatı üzerine bir kırma çatı ilave edilirken uygulanabilir.
• Kış sezonunda bitümlü su yalıtım örtüsü ile su yalıtımı yapılmış çatılarda, ısı transferi sırasında çatı boşluğunda mantolama üzerinde bulunan taraftaki soğuk yüzeylerde yoguşma gerçekleşebilir. Saçak alnı veya altında 15°’den düşük eğimli çatıilarda en az 25 mm., 15 °’den yüksek eğimli çatılarda ise en az 10 mm, sürekli havalandırma boşluğu sağlanmalıdır. Bu boşluk alanlarının toplamı çatı düzlem alanının 1/500′ünden daha az olmamalıdır.
• Nefes alan su yalıtım örtüsüyle (Sd≤ 0.02 m) yapılmış uygulamalarda, çatıarasının uygun şekilde havalandırılması gerekir.
• Bu bırakılan boşluklarda, böcek küf vb. canlıların girmesini önlemek amacıyla 3–4 mm gözenekli sıva filesi, kafes teli vb. kullanılmalı ancak havalandırmayı engellememelidir. çatı aktarma çatı sistemleri
• Saçakların iç taraflarında, çatı örtüsü ile döşemenin birleştiği noktalarda, mantolama malzemesi havalandırmayı engellemeyecek şekilde yerleştirilmeli, saçakta bırakılan sürekli açıklık aynen kalacak şekilde mantolama malzemesi üzerinde boşluk bırakılmalıdır.
• Saçak alnı veya altında bırakılan sürekli açıklık alanlarının toplamına eşit kalacak şekilde mahyada havalandırma boşluğu bırakılmalıdır. Çift yönlü kırma çatılarda, eğimin 35°’den yüksek olması veya mahya uzunluğunun 10 m.’yi aşması durumunda, mahyadaki boşluğa 5mm ilave edilmelidir. Tek yönlü kırma çatılarda da benzer önlemler alınmalıdır.
• Döşeme ve mantolamayı delip geçen tüm elektrik kabloları vb. etkenlerin çevreleri buhar geçirmeyecek şekilde kapatılmalıdır. Islak hacimlerden ve diğer hacimlerden çatı arasına çıkan tüm boru ve bacaların etrafindaki boşluklar sıkıca kapatılmalıdır.
• Baca veya boru içinde herhangi bir yoğuşma oluşuyorsa, çatı içine akma veya damlamaya imkan bırakmayacak şekilde eğimli bir boru yardımı ile saçaktan dışarı atılması sağlanmalıdır.
• Döşeme üzerine serilen mantolama, duvar üzerine bindirilerek (saçak alnı veya altından çatı arasına giren havayı engellemeyecek şekilde) duvar mantolama ile ilişkilendirilmelidir. Böylece ısı köprüleri yok edilmiş olacaktır.
• Çatı arası soğuk olacağından, tesisat boruları ve su deposu vb. içinde su hareketi olan tüm tesisat ekipmanlarının mümkün olduğunca buraya konulmaması, konuluyorsa mutlaka mantolama yapılması gerekir. Suyun borular veya su deposu içinde donması, boruların patlaması hem mantolamayı işe yaramaz hale getirecek hem de tesisatın yenilenmesini gerektirecektir. Ayrıca soğuk ve sıcak su tesisat borularının yan yana olmamasına dikkat edilmelidir.
• Tüm borular için ne tür mantolama yapılacağı belirlenmelidir. Su depolarının üst ve yanlarına mantolama yapılmalıdır. Döşemeye oturduğu yerde mantolamayapılmasına gerek yoktur. Ancak döşemeye serilen mantolama su deposunun yanlarına döndürülerek mantolamanın sürekliliği sağlanmalıdır. Mantolama ek yerleri buhar geçirimsiz bantlar ile kapatılarak yoguşma olması önlenmelidir.
• Döşemeye serilen mantolama kalınlığı homojen ve sürekli olmalıdır. Aksi halde ısı kayıpları gerçekleşir.
• Mantolamanın uygulanacağı döşeme yüzeyi düzgün değil ise, tesviye şapı ile düzgün bir yüzey elde edilmelidir.
• Mantolama malzemelerinin üzerine yük binmesi durumunda, yalıtım kalınlığının bozulmaması ve malzemelerin hareket etmemesi için gereken önlemler alınmalıdır.



 

6 Şubat 2013 Çarşamba

3D Görsel Tasarım Çalışması


3D Görsel Tasarım Çalışması

Isı yalıtım uygulamaları binanızda enerji tasarrufu sağladığı gibi aynı zamanda dış görümünü de yeniler ve binanıza değer katar. 
Tutkun inşaat izolasyon firması, konut sakinleri ısı yalıtım uygulaması yaptırmak istediğinde özel modelleme programları ile binanızın fotoğrafı üzerinde çalışır ve bina dış tasarımı ile ilgili karar vermenizde yardımcı olur, estetik çözümler sunar.
görsel1
gorsel12
gor3
gor4
gor5
gor6
gor7
gor8
gor9
gor10
gor11
gor12
gor13
gor14
gor15
gor16

5 Şubat 2013 Salı

TERRACO RENK KARTELASI




SUPERTEX BC - Akrilik Esaslı Desenli Kaplama Malzemesi
Mimaride, değişik isteklere yanıt verebilmek amacıyla tasarlanmış desen kat ve son kat olmak üzere 2 üründen oluşan, saf akrilik esaslı cephe kaplama ve boyasıdır. 
Süpertex Desen Kat (BC): İsteğe göre değişik desenler elde edebilmek için farklı tiplerde uygulanabilen, kullanıma hazır akrilik esaslı desen macunudur.
SUPERTEX BC - Akrilik Esaslı Desenli Kaplama Malzemesi



SUPERTEX TC - Akrilik Esaslı Son Kat Parlak Boya
Mimaride, değişik isteklere yanıt verebilmek amacıyla tasarlanmış desen kat ve son kat olmak üzere 2 üründen oluşan, saf akrilik esaslı cephe kaplama ve boyasıdır. 
Süpertex Son Kat (TC): Desen kat uygulaması üzerine renk vermek amacı ile kullanılan, esnek son kat boyasıdır. Sıva çatlaklarından etkilenmeyen, zor kir tutan, su geçirmeyen malzeme grubudur. Kolayca yıkanıp temizlenebilir.
SUPERTEX  TC - Akrilik Esaslı Son Kat Parlak Boya


TERRACOAT PRATİK - Akrilik Esaslı Grenli Dış Cephe Boyası
Terracoat Pratik, akrilik esaslı ince grenli, yüksek kaliteli ve kullanıma hazır bir dış cephe boyasıdır. Uygulandığı yüzeyde ince grenli, mat bir görünüm elde edilir.TERRACOAT PRATİK - Akrilik Esaslı Grenli Dış Cephe Boyası

































,