29 Nisan 2013 Pazartesi

DIŞ CEPHE MANTOLAMA NASIL YAPILIR


Dış Cephe Isı Yalıtımı ( Mantolama ) Nasıl Yapılır?

Ön Hazırlık

KEŞİF VE ÖLÇÜLENDİRME


                                 














PROJE ÇİZİMLERİ




MANTOLAMA YAPILACAK YÜZEYİN AYARLANMASI
Uygulama yapılacak yüzey, toz ve yağ gibi yapışmayı engelleyici maddelerden arındırılır. Döküntülü ve kabarmış yüzeyler fırçalanarak temizlenir. Isı Yalıtım levhalarının yapışacağı yüzey düzgün hale getirilir.























Isı Yalıtım Levhasının Yapıştırılması
Isı Yalıtım plakalarının yapıştırılacak yüzüne, tamamen kaplayacak şekilde yapıştırıcı sürülür. Daha sonra bu yüzey taraklı mala ile taranır. Yapıştırma harcı uygulanmış plakalar, arasında boşluk kalmayacak ve şaşırtmalı bir şekilde duvara yapıştırılır.



















Köşe Profillerinin Yerleştirilmesi
Köşelerde, rüzgar ve su etkileri ile plakalar arasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak için köşe profilleri uygulanır.


















Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenmesi
Yapıştırma işlemine ilave olarak, levhaların sürekliliğini ve performansını uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için, ısı Yalıtım plakaları bina duvarlarına dübellenir.
Dilatasyon, damlalık ve denizlik profilleri gerekli bölgelerde kullanılır.





















Sıva Katlarının Oluşturulması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi
Isı plakalarının üzerine ilk kat sıva atılır. İlk kat sıvayı hemen takiben donatı filesi birbirlerinin üzerine 10 ar cm geçmek şartıyla, sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir.
Sıva kurumadan, ikinci kat kapama sıvası yapılır.

















Astar
Boyanacak yüzey ile son kat sıva arasında köprü vazifesi görerek, yüzey emiciliğini azaltıp, son kat boyanın yüzeye daha kuvvetli yapışmasını sağlayan kimyasaldır.





Boyama
Tercihe göre direkt dış cephe boyası uygulanabilir. Sıva hatlarını ölçmek için mineral sıva atılarak, bu sıva üzerine boya uygulanır. Ya da grenli(desenli) dış cephe boyası uygulanabilir.







MANTOLAMA - ISI YALITIMI
Modern yapılarda artık ısı yalıtımı gerek yaşam konforunu yükselten gerekse enerji tasarrufu sağlayan bir unsur olarak hem kullanıcıların bilinçlemesi hem de yönetmeliklerin yükseltilmesi ile yaygınlaşmıştır. Yeni yapılar ısı yalıtımı olmadan yapılmadığı gibi mevcut binalarda da yalıtım eksikliklerinin giderilmesi giderek önem kazanmaktadır.

Özellikle bina cephelerinde yapılan ısı yalıtım uygulamaları birkaç alternatifli olarak tüketici beğenisine sunulmaktadır. Firmamız yüksek mekanik mukavemet gerektiği durumlar için kalın sıvalı sağlam cephe sistemlerini sağlarken ince sıvalı sistemler de kullanılan yalıtım malzemesi çeşitliliği ile hem uygulamalı hem malzeme tedariki şeklinde verilmektedir. Ayrıca binanın dış cephesinden uygulamanın mümkün olmadığı durumlar için de içerden ısı yalıtımı yapılmasını sağlayan çözümler de mevcuttur. Sıkça rastlanan binalardaki küflenme ve yoğuşma sorunlarına çareler getirilmektedir.

Mantolama Sistemlerimiz;
(Lüfen detaylar için üstlerine tıklayınız.)

Heraklith SistemTaş yünü SistemKöpük Sistem
sistem 1sistem 2sistem 3


 Dış Cephe Mantolama

DIŞ CEPHE MANTOLAMA Cephe Kaplama Sistemleri
Mantolama binaların duvar, kolon, kiriş bölümlerinin Polistren levhalar kullanılarak yalıtılması için geliştirilen bir sistemdir.
Bu çözümde kullanılan bileşenler doğru nitelikte seçilmiş Polistren ısı yalıtım levhaları, levhaların yüzeye ankrajlanmasını sağlayan özel dübeller, yine levhaların yüzeye yapışmasını sağlayıcı özel yapıştırma harcı ve ısı yalıtımına özel sıva harcı, sıva aderansını arttıran sıva filesi, boşluklarda kullanılmak üzere tasarlanmış alüminyum profillerden oluşmaktadır.
Isı yalıtım levhaları, arka yüzeyi pürüzlendirilmiş ve oluklu/delikli, ön yüzeyi sıva uygulamaları için geliştirilmiş özel pürüzlü, bünyesine su almayan, boyutsal stabilitesi mükemmel, yayıncılık testleri yapılmış, B1 sınıfı zor alev alabilen Polistren ısı yalıtım malzemeleridir.
Yapıştırma harçları, çok iyi yapıştırma niteliği olan sıcağa ve dona karşı dayanıklı, su ile karıştırılarak hazırlanan malzemedir.
Sıva harçları, sentetik katkılarla kalitesi arttırılmış, uzun düzeltilebilme süresi olan, yağmur darbelerine, sıcağa ve dona karşı dayanıklı, su ile karıştırılarak hazırlanan malzemedir.
Sıva filesi, min. 145 gr/m2 ağırlığında alkalilere ve kimyasallara dayanıklı cam elyafı malzemedir.
Dübel, ısı yalıtım levhalarının cephe yüzeyine tesbitini yapmak için kullanılan 9 ve 11 cm boyunda çivili bağlantı elemanıdır.
Köşe profili, bina köşeleri ve pencere köşelerini koruma amaçlı kullanılan yüzeyleri delikli alüminyum köşebentlerdir.






Heralan PTP Isı Yalıtım Sistemi
Taş yünü ile yapılan mantolama, ince sıva sistemli uygulamalar içerisinde en üst kalite seviyesini belirler. Bununla birlikte, sistemin sağlıklı uygulanabilmesi ve uzun yıllar kalıcı olabilmesi için en başta kullanılan taş yünü olmak üzere, tüm komponentlerininde en üst kalite seviyesinde ve birbirleri ile uyumlu olmaları gerekir. Ünar Yapı tarafından sektöre sunulan Heralan Sistem mantolama paketinin, Heraklith firması tarafından sadece mantolamada kullanılmak üzere geliştirilmiş özel Heralan PTP taş yünü ve yine bu ürün ile mükemmel uyum sağlayan komponentlerin bir araya gelmesi ile ortaya çıkmıştır.
Isı kaybını engeller.
Yüksek ses yalıtımı sağlar.
Yangına karşı çok dayanıklıdır.
Nefes alan dokuya sahiptir.
Zamana dayanıklıdır.







  • Yanmaz malzeme A1 sınıfı (DIN 4102)
  • Isı iletkenliği 10,tr = 0.037 W/mK
  • Yoğunluğu 150 kg/m³
  • Erime noktası >= 1000 °C
  • Su tutmaz
  • Deforme olmaz
  • Difizyona açık
  • Uzun Ömürlü 
  • piksel

    Uygulama Şekli




  • Dış doğramaları kasaları ve denizlikleri takılmış cepheye kaba inşaat durumunda uygulamaya başlanır.
  • Uygulamanın alt başlangıcı olarak alüminyum su basman profili özel plastik kamalar yardımı ile terazisinde ve ipinde monte edilir.
  • Düzgün yüzeyler için Heralan PTP kaya yünü yalıtım levhasının arkasına mala ile özel yapıştırma harcı sürülür.
  • Düzgün olmayan yüzeylerde ise levhanın kenarları 3-4 cm lik çizgi halinde ve ortasına 3 nokra halinde özel yapıştırma harcı sürülür.
  • Harçlanmış levhalar yanyana ve aşağıdan yukarıya, en alt su basman profiline sıralanır.
  • Mastar yardımı ile ipinde ve düzgün bir yüzey oluşturacak şekilde yapılır.
  • Yüzeye 6mm-8mm kalınlığında özel taraklı mala ile hafif agregalı donatılı sıva uygulanır.
  • Sıva yaş iken üzerine cam elyafından yapılmış bir file giydirilir.
  • Filesi giydirilmiş özel donatılı sıvanın üzerine astar sürülerek son kat tekstürlü dekoratif kaplama yapılır.
  • 28 Nisan 2013 Pazar






    Firmamız Türkiye genelinde birçok ilde, gerek malzeme gerek işçilik uygulamaları ile uzun ömürlü iç ve dış cephe boyama işlerinde de hizmet vermektedir. Bu bölgelerde gerek dekoratif gerek simli/desenli/sedefli boya ve sıva hizmetleri sunmaktadır. Dairelerinizi ve Binalarınızı görsel şölene çeviriyoruz.
    Ayrıca birçok boya markasının akrilik esaslı boya macunları ile mekânlarınızı mimari olarak çok farklı ve efektif, bir görüntüye sahip olabilirsiniz.

    Doğru/Uygun Boya Seçimi ve Püf noktaları 

    1- Öncelikle yüzeye uygun bir boya seçilmeli ve yardımcı malzeme gerekiyorsa yüzeye ve boyaya uygun olmasına dikkat edilmelidir.
    2- Boya satın alınırken kaliteli olanı tercih edilmelidir. Ucuz ve kalitesiz boyalar metrekare bazında kaliteli boyalarla aynı maliyete gelir. Ancak az bir fiyat için yapılan tasarruf ileride büyük zararlara neden olabilir.
    3- Piyasada her kalitede boya, astar ve tiner bulunabilir. Ancak uygulamada daha iyi sonuç almak için yüzeye uygun boya, astar ve tiner kullanılması önerilir.
    4- Boya seçerken, satın alınan ürünün TSE standartlarını taşıyıp taşımadığı, üretici firmanın ISO 9000 belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir.
    5- İç ve dış mekânlarda kullanılacak rengin mekana uygun olup olmadığı küçük bir yüzeyde denenmelidir.
    6- Koyu renk boyalar mümkün olduğunca tercih edilmemelidir.
    7- Efekt boya, Sedef boya, Karizmatik Boya (cam boya) itina ile yapılır. 

    Boyadan Ne Beklenir?
    1-Örtücülük
    2- Beyazlık
    3- Su kaldırma gücü (Boya kıvamını su ile ayarlamak)
    4- Rahat uygulama
    5- Ekonomi
    6- Renklilik
    7- Sarfiyat
    Boya Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
    * Öncelikle uygulaması yapılacak boyaya ilişkin gerekli alet ve cihazların eksiksiz mevcut olması gereklidir.
    * Boya uygulamasında en önemli kural daima aynı sistemde aynı markaya ait ürünler kullanılmasıdır.
    * Seçimine karar verilen malzemenin uygulama talimatlarına mutlaka uyulmalıdır.
    * Hiçbir boya kirli ve nemli yüzeylere uygulanmamalıdır. Yüzey, uygulama yapılacak boyanın cinsine göre hazırlanmalı, mimari detay hataları giderilmelidir.
    * İlk defa boyanacak yeni çimento sıvalı veya brüt beton yüzeyler için en erken uygulamanın 3-4 hafta sonra yapılmasına dikkat edilmelidir.
    * Bütün boyalar uygulamaya geçmeden önce, ambalajında uygun bir karıştırıcı ile iyice karıştırılmalıdır.
    * Ahşap koruyucu, selülozik dolgu verniği ile epoksi grubu ürünleri ise ambalajında karıştırıldıktan sonra başka bir kaba alınarak tekrar karıştırılmalıdır.
    * Boyalar çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda uygulanılmamalıdır.
    * Boyama işlemi ince katlar halinde yapılmalıdır.
    * Boyaya toz veya sıvı katkı yapılmamalıdır ve ambalaj üzerinde belirtilen inceltme oranından daha fazla inceltilmemelidir.
    * İyi yapışma sağlamak için parlak yüzey mutlaka matlaştırılmalıdır.
    * Artan boyayı rötuşlarda ve kaza sonucu oluşabilecek kötü görüntüleri örtmek için tekrar kullanabilmek için boyaya yüzeyini örtecek kadar kendi incelticisinden eklemeli ve karıştırılmadan ağzı kapatılarak serin bir yerde saklanmalıdır.

    Boyamada Kullanılan Malzeme ve Araçlar

    1-Fırçalar 
    Boyayacağınız yüzeylerde iyi sonuç alabilmeniz için, mutlaka iyi bir fırçanız olmalıdır. Üstelik iyi bir fırçayı yıllarca kullanabilirsiniz. Boyanızı alırken, boyanacak mekanın farklı boyutlardaki yüzeylerine uygun fırçaları alarak tam bir set oluşturunuz. Örneğin; kapı ve doğramalar için 0,5 – 1 yada 1,5 inçlik fırçalar, geniş yüzeyler için ; 2 yada 3 inçlik fırçalar, duvarlar için; 4 yada 5 inçlik fırçalar kullanabilirsiniz. En iyi fırçalar, domuz kılından yapılanlardır. Uzun fırçaların kaliteli fırçalara oranla daha sert kılları vardır ve büküldüğünde daha sert yaylanır. Yeni satın alınan bir fırçayı, boyayı kolayca sürecek bir hale gelinceye kadar, önce astar uygulamalarında kullanarak alıştırmalısınız. Boya sırasında, fırça kıllarının yarısını aşmayacak kadar boyaya batırmalı ve boya fazlasını mutlaka sıyırmalısınız. Boya fırçasını, toz almak yada boyayı karıştırmak için kullanmayınız.
    2-Rulolar

    Geniş duvarları ve tavanları hızlı ve kolay bir şekilde boyayabilmeniz için rulolar çok kullanışlıdır. Genellikle, pürüzlü yüzeylerde uzun tüylü rulolar, düzgün yüzeylerde ise kısa tüylü rulolar kullanılır. Bununla birlikte, düzgün iç ve dış yüzeylerde de değişik uzunlukta tüyleri olan ruloları kullanabilirsiniz. Rulodaki fazla boyayı almak için rulo tablası veya rulo ızgarası kullanabilirsiniz. Rulo satın alırken, merdanesi kolay çıkanını seçmelisiniz. Ruloya uygun bir sap takmak geniş yüzeyleri daha rahat boyama fırsatı verir. Plastik boya kullanacaksanız, sünger ya da pösteki rulolar; Dış Cephe boyaları için pösteki ve mercan rulolar boyanın kolay sürülebilmesi ve en iyi sonucun alınabilmesi için çok daha uygundur. Saten boyalar için sünger ya da pelüş rulolar, sentetik boyalar için moher rulolar kullanabilirsiniz.

    Rulo ve fırçaların temizlik ve bakımı 

    Sentetik boyaların temizliğinde sentetik tiner, selülozik boyaların temizliğinde selülozik tiner, su bazlı boyaların temizliğinde ise su kullanmalısınız. Fırçalarınızın temizliğine başlarken, önce ruloyu/fırçayı gazete kağıdına sürerek çıkartabildiğiniz kadar boyayı çıkartın. Rulonuzu/fırçanızı yeterli miktarda inceltici döktüğünüz bir kaba, kılların tamamı girecek şekilde yerleştirin ve üzerindeki boyayı sıvının içinde çözünüz. Plastik eldiven giyerek iyice temizlenene kadar ovalayınız. Tüm boya çözüldükten sonra ruloyu/fırçayı iyice silkeleyin ve kılları düzeltin. Fırçaları kuruturken yere dayayarak dikey şekilde ya da kılları birbirinden ayırılabilecek şekilde bırakmayınız. Tekrar kullanmadan önce, su bazlı boya fırçasını mutlaka suyla, yağ bazlı boya fırçasını ise tinerle nemlendiriniz.

    3-Spatula
    Spatula eski duvar kağıdı ve boya kalıntılarını çıkartmaya yarayan ya da macun uygulamasında çatlakları ve delikleri alçı/macun ile doldurmak için kullanılan metal bir alettir. Macun uygularken spatulayı 45 dereceden küçük açılarla yüzeye bastırıp çekmelisiniz. Spatulayı bir sonraki kullanıma kadar rutubetsiz ortamda saklamalısınız.






    4-Zımpara kağıdı
    Boyama öncesinde yüzeyleri düzgünleştirmek için ya da parlak boyayı pürüzlendirmek için kullanılır. Zımpara kağıtları demir, ağaç, su zımparası olarak üç çeşittir. Tabi ki saten alçı tercihinde pürüzsüz yüzey oluşturmak için doğru bir seçim olacaktır.






    İç cephe boya uygulamalarında yüzey hazırlığı
    Boya yapılacak yüzey yeni ise, çimento reaksiyonun tamamlanması için beklenir ve en az dört hafta sonra boya uygulaması yapılır. Daha önce uygulanırsa boyada dökülmeler oluşur. Boyama işleminden önce en önemli konu yüzey hazırlığıdır. Boya öncesi kullanılması gereken astar, mutlaka üzerine uygulanacak boyaya uygun olmalıdır.
    Astarın başlıca görevleri aşağıdaki gibidir:
    Yüzey emiciliğini azalttığı için boya sarfiyatını da azaltır.
    Difüzyon kabiliyeti fazla olduğu için boya ile yüzey arasında aderansı arttırır. İnce yapısından dolayı yüzeye derinlemesine nüfuz eder.

    Boya filminin örtücülüğüne yardımcı olur.
    Genellikle beyaz renklidir. Koyu rengi bir miktar kırar.
    Üç çeşit iç cephe boya astarımız bulunuyor; Alpina Astar, Alpina Şeffaf Astar, Saten Alçı Astarı. Hangi astarın kullanılacağı ise şu şekilde belirlenir:
    Ham yüzeylerde (sıva), su veya solvent bazlı boya ile boyanmış ve renk değişikliği yapılmak istenen yüzeylerde ve her tür su-bazlı boyama işleminde Alpina Astar kullanılır.
    Emiciliği fazla olan, pürüzlü yüzeylerde, macunlu iç yüzeylerde Alpina Şeffaf Astar kullanılır.
    Tozlu yüzeylerde, alçı, sıva ve saten alçı uygulanmış yüzeylerde ise Saten Alçı Astarı kullanılır. Toz ve gevşek tabakalar uzaklaştırıldıktan sonra, astarlar kuru yüzeye uygulanır. Uygulama yüzey ve hava ısısı +5°C ve üstündeki sıcaklıklarda astar uygulaması yapılmalıdır. Astar uygulandıktan 6-12 saat, yani tamamen kuruduğundan emin olduktan, sonra iç cephe boyası uygulanır.
    Su İzolasyonu Kaplamaları Uygulanırken Dikkat Edilecek Uygulama Şartları
    1- Uygulanacak yüzeylerin, göllenmeye imkan vermeyecek şekilde eğime sahip olması izolasyonun başarısını artırır.
    2- Akrilik kopolimer emülsiyon yapıdaki su İzolasyonu kaplamaları yüzey ve atmosferin +5oC üzerindeki sıcaklıklarda uygulanmalıdır.
    3- Uygulama sırasında ve hemen sonrasında havanın yağışlı olmamasına özen gösterilmelidir.
    4- Zemin kuru, tozsuz ve yağsız olmalıdır.
    5- Yatay ve düşey birleşimlerde Betek-Stako ile pah yapılmalıdır.
    6- 1/1 sulandırılmış Betek-Sutut yüzeye astar olarak çekilmelidir.
    7- Yatay ve düşey birleşimlerde 15-20 cm’lik şeritler halinde Elyaflı Sutut çekilmelidir.
    8- Uygulanan her kat bir önceki katın uygulamasından en geç 24 saat sonra ters yönde yüzeye uygulanmalıdır.
    9- Su deposu, sarnıç gibi kapalı mekanlarda yüzey, uygulama öncesi ve sonrası ısıtıcılarla kurutulmalıdır.
    10-Yüzme havuzu, su deposu, sarnıç ve ıslak hacimlerde su izolasyonu kaplamaları üzerine seramik, fayans veya çini kaplanması düşünülüyorsa, düşeyde son kat uygulama kurumadan kumlama yapılmalıdır.
    11-Teras ve çatılarda, baca dipleri ve süzgeç kenarlarına da Elyaflı Sutut çekilmelidir.

    Boyama Sistemleri

    Macunsuz İç Cephelerde Plastik Boyama Sistemi (Yeni Sıvalı Yüzeyler)
    Macunlu İç Cephelerde Plastik Boyama Sistemi (Yeni Sıvalı Yüzeyler)
    Sentetik Esaslı Bir Zemin Üzerine Su Bazlı Saten Boyama Sistemi
    Macunlu / Saten Alçılı İç Cephelerde Su Bazlı Saten Boyama Sistemi
    Saten Alçılı İç Cephelerde Plastik Boyama Sistemi
    İç Cephelerde Boyama Sistemi
    Dış Cephe Boyama Sistemleri
    Ahşap yüzeylerde sentetik boyama sistemi
    Ahşap yüzeylerde sentetik / selülozik koruma ve vernikleme sistemleri
    Metal yüzeylerin sentetik boyama sistemi
    Mineral hafif sıva kaplama sistemi
    Amphisilan, Betakril ve Grenli Boyalar Sistemi

    Badana Nasıl Yapılır
    Evinizi, odanızı veya bir iş yerinizi ofisinizi badana yapacaksanız öncelikle mekânın yerini, boya yapılacak bölgenin ne kadar ışık aldığı, Bu mekânın işlevselliğinin neler olduğu ve ne kadar sıklıkla kullanıldığı, özel gecelere ev sahipliği yapıp yapmadığı ve aynı zamanda boya yapılacak renklerin son derece canlı mı yoksa daha durgun renklerin mi kullanacağı, mekanın büyüklüğü, odanın görsel işlevinin neyi ifade etmesi gerektiği gibi bazı bilgilerin size fikir vermesi gerekmektedir.

    27 Nisan 2013 Cumartesi

    ÜCRETSİZ KEŞİFLENDİRME


    TUTKUN İNŞAAT; size tamamen ücretsiz olarak
    Keşif / Ölçümleme / Fizibilite hizmeti sunar.







    * Hizmet verdiğimiz alanların çoğu, yerinde Keşif / Ölçümleme çalışması gerektiren işlerdir. TUTKUN İNŞAAT'a ulaştığınızda, sizden iletişim ve adres bilgilerinizi isteriz. Keşif için sizin ve ekiplerimizin uygun olduğu bir gün ve saat belirleyerek, adresinizde ücretsiz keşif çalışması yapılır. Keşif çalışması, yapılmasını istediğiniz yerin; tarafımızdan net olarak anlaşılması, yapılabilirlik analizi, metraj ölçümleri, uygun ürünlerin belirlenmesi ve fiyatlandırma detaylarının belirlenmesi vb. gibi parametreler için gereklidir.

    * Keşif hizmeti, isteklerinizi en iyi biçimde anlamamız ve size en uygun teklifi sunabilmemiz için gereklidir. Keşif gerektiren işleriniz için keşif yapılmadan fiyat teklifi vermemiz mümkün değildir.

    * Keşif için belirlenen zamanda işin sahibinin mutlaka adreste bulunması işin niteliğinin tam olarak belirlenmesi için gereklidir. Herhangi bir sebeple o gün ve saatte, iş sahibi adreste bulunamayacaksa randevunuzu iptal ettirmeniz ya da tarihi revize etmenizi rica ederiz.