20 Şubat 2013 Çarşamba

İNŞAAT DEMİRLERİ


 Nervürlü İnşaat Demiri Genel Bilgi
  Direnci yüksek, üzerinde çıkıntılar yer alan, dişli demir çubuk * İnşaatın, statik yükü veya dinamik yükü göz önünde tutulan en önemli noktası inşaat çeliğinin akma dayanıklılığıdır. Aynca,son zamanlarda kullanılan demirin uzaması ve çekme dayanımı da göz önünde bulundurulmaktadır.




ANALİZ DERECELERİ
* Çekme -Akma Dayanıklılığı
* Kaynak tutma decesi
* Uzama özelliği
* Esneklik özelliği

 Nervürlü demirinde bulunan Mangan (Mn)ve Karbon (C) oranlarının artırmanın ve sıcak soğuk işlemlerin üretilen demirin kalitesine etkileri;

* Demir içinde bulunan karbon miktannın artması, dayanıklılığı iyi yönde etkilerken, kaynak tutma özelliğini zıt yönde etkilemekte ve demiri kınlganlaşmaktadır.
* İnşaat demiri üretim standardında, demir içinde bulunan karbon oranının % 25 den az olması gerekmektedir.
* Kaynaklanabilirlik özelliği özellikle prefabrik yapılann üretiminde öne çıkmaktadır. Aynca yüksek karbon oranı, demirde gevrekliğe neden olacağından, demir imalat aşamasında kıvnlmave bükülmelerde, çatlayacak ve/veya lanlacaktır.
* Nervürlü inşaat demiri esnekliği Manganın dışında, Nb, Va, Vo.vb. alaşım elementleri kullanarak sağlanmaktadır.
* İnşaat demiri kalitesini arttırmanın bir yolu da, sıcak haddelenmiş nervürlü inşaat demirine daha sonradan burma, çekme gibi soğuk işlemler uygulamaktır. İşlenmesinde, üretim zamanını düşüren bu yöntemler, fazladan bir işlem olması nedeniyle maliyeti arttırmaktadır.
* Kontrollü sulu soğutma sistemi ile, sıcak haddelenen inşaat demirinin, üretimden çıktıktan hemen sonra su vermek ve daha sonrasında iç ısısı ile temperiemektir. Kontrollü su soğutma yönteminde, sıcak haddelenen inşaat demiri tezgah hattından çıktıktan hemen sonra, özel dizayn edilmiş su verme ünitesine girmektedir. Ünite içinde, hızlı bir soğumaya maruz kalan inşaat demiri dışında, kalınlığı su verme süresine bağlı olarak değişen, martenzit bir kabuk oluşur.
* Martenzit küçük tanecikli bir yapıya sahiptir.Çok serttir ancak kınlgan bir yapıya sahiptir. Isıl işleme tabi tutulması gerekmektedir. 


Nervürlü İnşaat Demiri / AĞIRLIK CETVELİ


Nervürlü İnşaat Demiri / Büküm Şekli




Nervürlü İnşaat Demiri / Büküm Mandrel Çapları 




















 

2 yorum:

  1. Teşekkürler bilgilendirmeniz için.Emeğinize sağlık.konya inşaat demiri

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler paylaşımlarınız için. konya inşaat demiri olarak blogunuzu takipteyiz. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil